top of page

דמות המורה באורנים: מגדר בהוראה 
מידן ברלדינו 

מאז הוקמה מכללת אורנים, בשנת 1951, כמוסד החינוך הקיבוצי בצפון הארץ ליד טבעון, המכשיר מורים לעתיד, חלו שינויים במגדר סגל ההוראה והסטודנטים העוברים הכשרה בו.

מכללת אורנים, נקראה "סמינר הקיבוצים אורנים"  החלה את דרכה בהכשרת גננות ומורים בשנות ה- 50 וצברה מוניטין ככזה בשנות ה- 50 ובשנות ה- 60 עד לתוך שנות ה- 70. היא הגיעה לסדר גודל של כאלף סטודנטים בשנות ה- 70, שרובם המכריע היה מהתנועה הקיבוצית (קארו, 2004). בשנת 1971 הוקם פה בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה מחלקה להוראת מדעים שלומדים בה כ- 400 סטודנטים לתוארי B.a ו- B.su של אוניברסיטת חיפה בעמדת הוראה של אורנים. וזו הייתה ראשית כניסתה של אורנים לעידן אקדמי. המחלקה הזו מכשירה היום 40% מכלל המורים העל יסודיים במדינת ישראל.

מגדר בהוראה
נתונים

נתוני 2022 
מתוך אתר מכללת אורנים על דיקנט הסטודנטים 
מתוך 5,500 סטודנטים 
נשים - 80% 
גברים - 20%

 

sweets Diagram.png
פילוג במגדר
מקורות

מקורות

קארו. י. (2004), בתוך פרוטוקולים/ועדת חינוך/7714, ירושלים, ג' בשבט, תשס"ד, 11 בינואר, 2004, הכנסת השש-עשרה, מושב שני.  מישיבת ועדת החינוך והתרבות. 

ארכיון המדינה "אוצר שכולו ידע - תיק סמינר הקיבוצים אורנים -מזהה פיזי :גל -4886/8

תאריך הדפסה 10/5/2016

האתר הרשמי של אורנים  

אודות

אודות

כיום לומדים באורנים כ- 5,500 סטודנטים לתארים ראשון, שני, תעודת הוראה והשתלמויות.

85% מהקהל שלומד פה הוא נשים, על פי דברי קארו, משנת 2004.

השינוי המגדרי מעניין אותי, כיוון שמספר הגברים הנמצאים במערכת החינוך הולך ופוחת. התפיסה כי חינוך הינו מגרי וקיים שיפוט לגבי פרחי ההוראה הגברים הלומדים מקצוע זה. שינוי זה בא לידי ביטוי גם במספר המורים הנמצאים במערכת החינוכית. מספר המורות הולך וגדל הן בקרב הסגל והן בקרב המורים במערכת החינוכית.

סיכום העבודה
נושא החינוך "בוער" בי ובמשך השנים האחרונות אני עובד כמדריך בעמות "אחרי" הכנה משמעותית של נוער לקראת שירות צבאי משמעותי. בחרתי לחקור את נושא המגדר בהוראה, מכיון שהוא נושא שעניין אותי. שאלות שעלו בי במהלך השנים, כבן לאם שעסקה בעולם החינוך מעל 40 שנה, נגעו בשאלות המגדר של העוסקים בהוראה, הן ברמת ההכשרה והן ברמת ההוראה בשטח. השאלות שהעסיקו אותי נגעו בשינוי שחל במספרי/באחוזי הלומדים הוראה והמלמדים הוראה בסמינרים ובמכללות ואיך מקצוע כל כך חשוב בעיני הפך להיות נחלת המין הנשי ברובו, גם בקרב המכשירים את המחנכים העתידיים וגם בקרב הלומדים/הלומדות.

בחיפוש אחר נתונים בנושא בדקתי בארכיונים ובכתובים ופניתי לגורמים נוספים כמו דיקאנט הסטדנטים, לנגה בוטנסקי שהייתה בעברה מנכל"ית סמינר אורנים וכל זאת על מנת לאתר נתונים מדוייקים ככל הניתן לגבי מספרים וחלוקה מגדרית.

קשה מאוד היה להשיג נתונים אלה והנתונים שמצאתי מצביעים בעיקרם על שינוי מגמה מאוד בולט בשינוי שחל.

אם בשנת 1956 היו רוב המלמדים גברים הרי שבשנים האחרונו המגמה השתנה ורובם המכריע של המכשירים הים בקרב המין הנשי, כך גם ניתן לראות בקרב הלומדים- מתוך 5,500 סטודנטים הלומדים הוראה בשנת 2022, 80% מהם הינן נשים ורק 20% הם מקרב המין הגברי.

השאלות שעולות בי לנוכח נתונים אלה מתייחסות גם ליחס להוראה, שהשתנה בהמהלך השנים וקשורות (אולי) גם לשכר, ליחס האוכלוסייה למורים/מחנכים, אבל גם לשינוי המגמה של שילוב נשים במקצעות שנחשבו כנחלת המין הגברי ואפשרויות בחירה הרבה יותר גדולות לנשים.

לסיכום, קשה ומאתגר היה לחפש את הנתונים על הפרוייקט, אך זה לימד אותי לפנות למקורות מידע מגונים, כגון ארכיונים ואנשים שמלאו תפקידי מפתח במכללה. אני שמח שנחשפתי לעבודה כזו ומקווה שיחולו שינוים מגדריים ושיהיה איזון בכלל התפקידים.

bottom of page